Trending Now

Top Topicals Mei: Wat te doen met al die extra vrije tijd?

Top Topicals Mei

Vrije dagen

Ontwaakt! Verworpenen der aarde. Ontwaakt! Verdoemd in hong‘ren sfeer. En zo verder en zo voort. Wie hier meteen de eerste regels van De Internationale herkent zal op 1 mei vermoedelijk actief de Dag Van De Arbeid mee vieren. Voor de rest van ons is dat gewoon een fijn meegenomen extra vrije dag. Tegenwoordig draait die dag meer rond algemene solidariteit dan rond de rechten van den arbeider. De Werelddag Voor Culturele Diversiteit is pas op 21 mei, maar het is een thema dat de 1e waarschijnlijk wel gaat opduiken.

Er zijn wel meer vrije dagen in mei, maar die zijn net iets religieuzer geïnspireerd dan de hoogdag der socialisten. Negenendertig dagen na Pasen vieren christenen Onze Lieve Heer Hemelvaart, dit jaar op 10 mei. Dan wordt de hemelopneming van Jezus herdacht. Elf dagen later stuurde die dan de Heilige Geest naar zijn apostelen voor een stevige peptalk en het christendom was geboren. Dat is wat er met Pinksteren of ook wel Sinksen wordt herdacht, dit jaar op 20 mei. Zoals altijd begint datzelfde weekend ook de Sinksenfoor. Die slaat van 19 mei tot en met 24 juni weer de tenten op in het über gezellige Park Spoor Oost in Antwerpen.

Sport en cultuur

Sportfans komen ook in mei weer deftig aan hun trekken. Op 4 mei vertrekt de Ronde Van Italië in de gekende Italiaanse stad Jeruzalem, om de 27e te eindigen in Rome. Diezelfde dag kennen we ook de winnaar van de Ronde Van België, maar die begint net iets later, op 22 mei. Op vrijdag de 25e is start en aankomst zelfs in mijn geliefde Bornem. Die 27e mei is een verdomd sportieve dag, want het is ook de eerste dag van het tennistoernooi van Roland Garros, de tweede Grand Slam van het jaar.

Een gezond lichaam, daar hoort ook een gezonde geest in. Of dat heb ik toch ooit eens ergens gehoord. Mei betekent gelukkig hier en daar ook een portie cultuur. Op 5 en 6 mei organiseert Kunstwerkt het festival Drukdrukdruk, een tweedaagse rond de veelzijdigheid van grafiek. Wie weet blijk je wel een natuurtalent in het ontwerpen van filmaffiches en sta je ooit ergens op een rode loper tijdens het Filmfestival Van Cannes, dit jaar van 8 tot en met 19 mei. Als het allemaal niet zo fancy-pancy hoeft kan je altijd nog terecht bij de Week Van De Amateurkunsten. Die begint al op 27 april en eindigt op 6 mei.

Voor de volledigheid zullen we het Eurovisie Songfestival ook bij cultuur rekenen, waarmee het begrip tot op de rand van breken wordt gerekt. De twee voorrondes, ik weiger om dat halve finales te noemen, zijn op en 10 mei en de hoofdmoot is op 12 mei. Geef mij dan maar Internationale Bellenblaasdag op 6 mei, een dag waarop iedereen een mooie zeepbel mag blazen om een wens te doen of iemand te gedenken. Een traditie die helemaal terug gaat tot 2011. En wie ‘cultuur’ zegt durft daar geregeld wel eens ‘museum’ aan toe te voegen. Op 18 mei viert de wereld de Internationale Dag Van Het Museum. Een excellente gelegenheid om nog eens een nieuw museum te ontdekken.

Vieringen

Het Feest Van Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is officieel op 8 mei, maar ze zijn daar zo enthousiast over dat er al enkele dagen vroeger wordt gevierd. Er is heel wat te doen, ik ben aan het denken om dat weekend toch ook eens tot in de hoofdstad af te zakken. Omdat ik zag dat er een Food Corner komt, ik geef het toe. Misschien gunnen ze die 8 mei helemaal aan wie Bevrijdingsdag viert. Op die datum wordt in heel wat Europese steden en dorpen de bevrijding van Europa op de nazi’s gevierd. Dat gebeurt echter niet overal, ook in september worden er hier en daar herdenkingen rond Wereldoorlog 2 gehouden.

Nog zo’n dag die niet overal op dezelfde dag wordt gevierd is Moederdag. In Antwerpen en omstreken is dat op 15 augustus, de rest van de wereld zet moeders op 13 mei in de welverdiende bloemetjes. Natuurlijk houdt niets je tegen om op beide dagen extra lief te zijn voor je mama!

Jeroen Rottiers

Op zoek naar nieuwe werkvriendjes in social media, copywriting, redactiewerk,… Houdt zo hard van taal dat hij oprecht gelukkig kan worden van een perfect geslaagde woord(grap), zin of tekst. Ook dol op eten en drinken en combineert al die passies in Tasting Local, een project rond lokaal eten en drinken.
arrow