Trending Now

Top Topicals Januari

Drie vrienden knuffelen. Ze dragen gekke zonnebrillen.

Feesten

In 2018 valt 1 januari op een maandag. Dat heeft wel iets vind ik, een week beginnen op Nieuwjaar. Het is een perfecte start voor die goede voornemens. Ik ga voor het klassieke “wat minder eten”, zoals elk jaar. En dat duurt dan meestal tot Verloren Maandag, dit jaar op 8 januari. In Antwerpen en omstreken worden er dan traditioneel worstenbrood en appelbollen gegeten. Dit is steeds de maandag na Drie Koningen en komt voort uit een vroegere gewoonte om brood en gehakt uit te delen aan de arbeiders die hun volledige loon erdoor hadden gejaagd tijdens het vieren op 6 januari. Ik kan het aanraden om iets te gaan drinken in Antwerpen die achtste. Heel wat cafés delen nog steeds gratis worstenbroodjes uit.

Knuffels blijven nodig

Op dit moment is er nog geen oorlog met Noord-Korea, maar voor het zelfde geld is dat in januari een erg hot top topical! Niet dat de wereld behoefte heeft aan nog een conflict. Er worden al genoeg onschuldige mensen getroffen. Op 6 januari denken we aan de vele kinderen die ouderloos zijn geworden door oorlogsgeweld op de Internationale Dag Voor Oorlogswezen. Het is nochtans makkelijk om je af te sluiten en blind te zijn voor het leed van anderen. Zeker wanneer je Wereld Braille Dag viert op 4 januari, de verjaardag van Louis Braille. Die dag is het ook Wereld Hypnose Dag en dat doet me oprecht afvragen of blinden ook kunnen worden gehypnotiseerd.

Veel van de rotzooi in de wereld en doorheen de geschiedenis is te wijten aan religie. Als alle gelovigen van alle strekkingen al eens vrede konden sluiten, waren we al heel wat stappen op de goede weg. Dat is dan ook het idee achter World Religion Day op 21 januari. Toevallig genoeg is het die dag ook Knuffeldag. Komt dat even goed uit. Als die twee nu eens worden gecombineerd, komt er misschien wereldvrede! Natuurlijk heeft de wereld ook al gruwel gekend die niet door godsdienst werd geïnspireerd. Op 27 januari 1945 werd het concentratiekamp van Auschwitz-Birkenau bevrijd. Een erg zwarte pagina in de geschiedenisboeken werd omgeslagen. Die dag is uitgegroeid tot de International Holocaust Remembrance Day

Mooie woorden

Jullie mogen blij zijn dat dit netjes op een website verschijnt. Mocht dit een handgeschreven stukje zijn was, het elke maand ploeteren om iets te kunnen lezen. Mijn handschrift valt te vergelijken met dat van een linkshandige kleuter die wordt gedwongen om met rechts te schrijven. Ik zal op 23 januari nog eens een poging wagen om het te verbeteren tijdens de Dag Van Het Handschrift, maar ik vrees voor het resultaat. Ook dit jaar zal mijn eventuele bijdrage voor Gedichtendag op 25 januari dus waarschijnlijk getypt worden. Het is dan het toepasselijke begin van de Nederlandse en Vlaamse Poëzieweek. Die duurt tot 31 januari. Het is een perfecte gelegenheid om al eens een rijmpje op jullie social media los te laten. Tijdens die week worden ook de vaderlandse liedjessmeden en muzikale dichters gevierd tijdens de Uitreiking Van De MIA’s op 30 januari.

Wie wel een mooi handschrift heeft en graag schrijft, kan dat misschien doen met de intussen klassieke stiften van de Damiaanactie. Op 28 januari is het Wereld Lepra Dag en wees maar zeker dat je verkopers gaat tegenkomen tijdens dat weekend. Die stiftjes zijn heus niet duur, ze kosten geen stukken van mensen. Je kan de actie natuurlijk ook gewoon financieel steunen. Wees die 28e wel extra voorzichtig mocht je online iets overschrijven. Het is dan tenslotte Internationale Dag Van De Dataprivacy.

Tot zo ver de laatste Top Topicals voor 2017. Alvast mijn beste wensen voor het nieuwe jaar en tot in 2018!

Jeroen Rottiers

Op zoek naar nieuwe werkvriendjes in social media, copywriting, redactiewerk,… Houdt zo hard van taal dat hij oprecht gelukkig kan worden van een perfect geslaagde woord(grap), zin of tekst. Ook dol op eten en drinken en combineert al die passies in Tasting Local, een project rond lokaal eten en drinken.
arrow