Trending Now

Top Topicals December: solidariteit, schenken en Sinterklaas

Zelfgebakken koekjes met chocoladeschilfers in een houten kom.

Solidair met iedereen

December betekent voor veel mensen cadeautjes en feesten. Maar we beginnen de maand met iets ernstig en zeker geen cadeau. Op 1 december staat de wereld weer even stil bij de vreselijke ziekte die aids is, op Wereldaidsdag. Een rood lintje opspelden gaat geen verschil maken, maar het toont dat je in elk geval niet onverschillig bent. Wie aan de ziekte lijdt, kan worden bijgestaan door een buddy, iemand die hen begeleidt. Het is één van de vele onbaatzuchtige taken die mensen wereldwijd op zich hebben genomen. Je kent ongetwijfeld ook iemand die zich onbetaald voor iets inzet; buurtwerk, de kantine in een sportclub of voorlezen aan kinderen. Geef al die mensen een extra schouderklopje of een bedankje, op 5 december met Internationale VrijwilligersdagZe verdienen dat, want ze maken de wereld mooier. Desondanks is er nog veel werk. Mensen doen elkaar nog te vaak de duvel aan en dat zou anders moeten, anders kunnen. Op 20 december is het Internationale Dag Van De Solidariteit. Broodnodig, want de wereld kan nog heel wat schouderklopjes gebruiken.

Feesten en eten

Pakjes, chocolade, mandarijntjes of speculaas; in december kunnen we natuurijk niet rond Sinterklaas op 6 december. Hoewel ik al even twijfel aan de authenticiteit van de man, kan ik een cadeautje of wat lekkers nog steeds appreciëren. Dat laatste hoeft daarom geen snoep te zijn, gepofte kastanjes zijn ook verrukkelijk en perfect voor de koude dagen. Helemaal op 14 december, met Roast Chestnuts Day. Meer een fan van koekjes? We gaan je niet tegenhouden om er op 18 december een boel te bakken en uit te delen, op Bake Cookies Day. Ik ben dol op koekjes met marsepein, ik geef het maar even mee. Twee dagen eerder kan er ook worden gesnoept, met Chocolate Covered Anything Day op 16 december. Echt iets om in België te vieren! Chocolade zou zelfs samen gaan met spek, misschien wel iets om uit te proberen op 30 december met Bacon Day.

Als je tegen dan tenminste al bent bekomen van de copieuze maaltijden waarmee de feestdagen meer dan eens gepaard gaan. Want het eindigt meestal niet op 24 december met Kerstavond. Vaak gaat het eten en snoepen nog verder op 25 december met Kerstmis zelf. Of op 26 december met tweede Kerstdag. Of zoals het in een aantal Engelstalige landen bekend staat: Boxing Day. Maar de kerstdagen draaien niet alleen om eten. Buiten het religieuze aspect zijn er natuurlijk ook de cadeautjes! Ik heb Cards Against Humanity op mijn verlanglijstje staan, hopelijk kan ik op 28 december zo meedoen met Card Playing Day. Anders zoek ik wel drie mensen om te wiezen.

Goede voornemens

December betekent ook aftellen naar, wel, het aftellen. Heeft iedereen al plannen voor Oudejaarsavond op 31 december? Zijn de goede voornemens al gemaakt? Minder uitstellen blijft een populaire, misschien daarom dat No Interruptions Day ook de 31e is. Het idee door te werken zonder afleiding is niet slecht. Dan mag je wel wat eerder stoppen om al te gaan vieren! Een ander populair voornemen minder alcohol drinken. Dan kan je op 1 december 2018 met Bartender Appreciation Day gewoon een dikke fooi geven zonder je af te vragen wat voor onzin (of Joost mag weten wat nog allemaal) er de avond voordien uit je dronken mond is gekomen.

Mijn goede voornemen is alvast om alles wat nu al goed gaat gewoon nog te verbeteren, de rest zien we wel! En om de Top Topicals te blijven doen natuurlijk.

 

Jeroen Rottiers

Op zoek naar nieuwe werkvriendjes in social media, copywriting, redactiewerk,… Houdt zo hard van taal dat hij oprecht gelukkig kan worden van een perfect geslaagde woord(grap), zin of tekst. Ook dol op eten en drinken en combineert al die passies in Tasting Local, een project rond lokaal eten en drinken.
arrow