Trending Now

Top Topicals Mei: En de 12 punten gaan naar… Mama!

We zijn halverwege april, al zal een nieuwe maand snel om de hoek staan. Welke top topicals we in mei zien? Je leest het hieronder.

 

Kameraden, strijk alvast jullie mooiste rode outfit en blink die buste van Lenin op, want de maand begint meteen met de Dag Van De Arbeid op 1 mei, iets dat al lang niet meer alleen door socialisten in de kijker wordt gezet. Voor winkelpersoneel betekent het vooral een extra vrije zaterdag, voor werkloos tuig als ik betekent het een dag als een andere.

Vrijheid en regenboogvlaggen

Twee dagen later mogen we even stilstaan bij hoe fijn het is dat we hier al bloggend gewoon ons ding mogen doen. Niet dat hier zwaar tegen schenen wordt geschopt of aan politiek wordt gedaan, maar er zijn landen waar zelfs deze site in de gaten zou worden gehouden. Op 3 mei is het Dag Van De Persvrijheid, wees blij dat we die hier gewoon hebben!

Landen waar ze het met de persvrijheid niet zo nauw nemen zijn meestal nog een pak minder tof voor de LGBT gemeenschap. Mensen die hun oogkleppen niet willen afdoen, die trekken ze beter nog wat vaster aan deze maand. Want de 17e is het Internationale Dag Tegen Homofobie, een dag waarvan ik erg naïef hoop dat hij ooit niet meer nodig gaat zijn. Op 9 en 11 mei zijn het de twee halve finales van Eurosong en de 13e weten we wie Jamala opvolgt, wanneer de laatste punten in de finale zijn gegeven. Het hele circus strijkt dit jaar neer in Kiëv, dat van mij gerust extra veel regenboogvlaggen mag uithangen, al is het maar om de buren te pesten.

Toch een beetje politiek? In dit geval mag dat. Welk nummer die finale ook wint, het zal ongetwijfeld worden gedraaid tijdens de Belgian Pride op 20 mei. Het hoogtepunt van het PrideFestival vindt dan plaats op de Kunstberg in Brussel. Dat dit ook hier nog steeds nodig is kwam de laatste weken jammer genoeg weer te vaak in het nieuws.

Beroertes, dus diëten?

Datzelfde Brussel viert volgende maand sowieso al, want op 8 mei is het feest van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het wordt ook wel het Irisfeest genoemd, naar het logo en de vlag. Neem dat “feest” gerust erg letterlijk, want het weekend ervoor is er in de hele stad enorm veel te doen! Het spektakel duurt dan nog een dag langer, want op 9 mei is het ook nog eens Feest Van Europa. Sommigen moeten wel opletten dat ze dat niet te hard vieren, want het is dan ook de Europese Dag Van De Beroerte. Die valt elke tweede dinsdag van mei en dat is dit jaar dus ook de 9e.

Niet geheel zonder ironie kunnen liefhebbers van lekker eten en drinken zich enkele dagen eerder volledig laten gaan tijdens de Anti Dieet Dag op zaterdag 6 mei. Omdat ik die ongeveer het hele jaar door vier, laat ik de Dag Van Het Naakt Tuinieren dan ook geheel aan mij voorbij gaan. Beide dagen blijken in 2017 samen te vallen. Voor wie ze alle twee wil vieren stel ik een naakt-BBQ voor. Zorg dan wel voor een schort voor de bakker van dienst. Je wil niet dat die een anekdote wordt tijdens een viering van de Dag Van Het Rode Kruis op 8 mei of die Van De Verpleegkunde op de 12e.

Mama’s in de bloemetjes

En dan om te sluiten… Hoewel het van 17 tot en met 28 mei weer filmfestival is in Cannes, is de grootste ster van mei natuurlijk elke mama ter wereld! Hoewel sommigen pas op 15 augustus Moederdag vieren – ik ben zo iemand – worden de meeste mama’s op 14 mei in de al dan niet spreekwoordelijke bloemetjes gezet. Genoeg bedrijven spelen in op beide data, maar dat mag. Ook wie het in augustus viert mag zijn of haar mama enkele maanden eerder gerust een extra dikke kus geven.

Ben ik volgens jou iets vergeten? Laat het gerust weten! 

 

Jeroen Rottiers

Op zoek naar nieuwe werkvriendjes in social media, copywriting, redactiewerk,… Houdt zo hard van taal dat hij oprecht gelukkig kan worden van een perfect geslaagde woord(grap), zin of tekst. Ook dol op eten en drinken en combineert al die passies in Tasting Local, een project rond lokaal eten en drinken.
arrow