Trending Now

Top Topicals November

V for vegan

Remember, remember the fifth of November. Of zoals die dag bekend staat in het Verenigd Koninkrijk, Guy Fawkes Day. Sinds 1605 wordt dan de verijdelde aanslag op koning James de eerste gevierd. Na de film V For Vendetta kent de wereld vooral het bijhorende masker, uitgegroeid tot een symbool van rebellie. Er staat traditioneel een mooie krulsnor op afgebeeld. Dus wie wil meedoen aan Movember, maar geen snor kan laten groeien weet wat te kopen! Deze ludieke actie om aandacht te vragen voor o.a. prostaatkanker begint steevast op 1 november.

Net om zulke ziektes te vermijden gaan mensen gezonder leven. Voor sommigen betekent dat veganistisch eten. Op 1 november leggen vegans wereldwijd een extra plak sojakaas op hun groenteburgers, want dan is het Wereld Veganisme Dag. Flauw, ik weet het. Maar dat is om al wat op gang te komen voor Cliché Dag op 3 november. En hoezeer ik ook van een goed cliché hou, mij zal je op 1 november niet met een pot chrysanten zien zeulen op een kerkhof. Ik zal mijn meter wel een bezoekje brengen wanneer het wat rustiger is en niet op Allerheiligen. Wat toch een beetje het Valentijn van de doden is geworden.

Koken of een frietje halen?

Dat ook huisvrouwen een boel clichés moeten ondergaan, staat als een zwabber boven water. Om dat wat goed te maken is er Housewife’s Day op 3 november. Geen grapjes, geen 728 dagtaken, maar door de rest van de familie eens goed in de watten worden gelegd (wat vanzelfsprekend ook vaker mag). Misschien wat achterhaald intussen, er zijn ook genoeg huismannen. Maar die moeten dan maar wachten tot Mannendag op 19 november. Ook een mooie voor mannen is Men Make Dinner Day op 2 november. Die is niet voor mannen die hun weg kennen in de keuken, niet voor Gordon Ramsey en collega’s, maar voor de kerels wiens kookkennis stopt bij het feit dat je voor een gekookt ei water nodig hebt. En een beetje moeite doen heren, Sandwich Day is pas een dag later, op 3 november. Dan mogen jullie eender wat tussen twee boterhammen gooien en genieten. Dit om de uitvinding van de sandwich te vieren, genoemd naar de graaf met diezelfde smakelijke naam.

Wanneer niemand zin heeft om te koken, is naar een frituur gaan altijd een populaire oplossing. Ook bij mij. Wees dus maar zeker dat ik meedoe aan de Week Van De Friet die op 27 november begint. Niet geheel zonder ironie een dag voor Anti Obesity Day op 26 november. Het is die 26e ook Dag Van De Wetenschap, hoe mooi zou het zijn dat er net dan een wondermiddel tegen obesitas wordt aangekondigd? Niet dat we daar op mogen rekenen. Gezonder leven begint bij jezelf.

War is bad, mkay

Professionele sporters weten al veel langer hoe belangrijk gezond leven is. Atleten zoals de deelnemers aan de Zesdaagse Van Gent, van 14 tot en met 19 november. Hopelijk wensen de deelnemers elkaar die 19e geen slechte dag toe. Dat is de jolige betekenis van Have A Bad Day Day, maar het zou toch onsportief zijn.

De soldaten in de loopgraven tijdens de Eerste Wereldoorlog wensten die aan de overkant dat ongetwijfeld dagelijks toe. Nog voor die dag bestond, de trendsetters. Het blijft natuurlijk één van de vreselijkste periodes uit de geschiedenis, eentje die we nooit mogen vergeten. Hopelijk zorgt Wapenstilstandsdag op 11 november er voor dat de herinnering blijft. Die dag in 1918 moest de wereld behoeden voor meer oorlog, maar amper 30 jaar later was het weer van dat. Op 9 november 1938 werden honderden joodse gebouwen in Duitsland vernield. Die datum ging de geschiedenis in als Kristalnacht. Daarom is die 9e november nog steeds Internationale Dag Tegen Fascisme En Antisemitisme. Intussen heeft de wereld het nog steeds niet geleerd en is een Dag Van De Verdraagzaamheid op 16 november nog steeds broodnodig.

Ik wens jullie allemaal dan ook peis en vree en bij leven en welzijn, tot volgende maand.

 

Jeroen Rottiers

Op zoek naar nieuwe werkvriendjes in social media, copywriting, redactiewerk,… Houdt zo hard van taal dat hij oprecht gelukkig kan worden van een perfect geslaagde woord(grap), zin of tekst. Ook dol op eten en drinken en combineert al die passies in Tasting Local, een project rond lokaal eten en drinken.

Discussion

  1. Peter Van Hende

    Leuke tekst!

Comments are closed.

arrow