Trending Now

Wat mogen we verwachten van de nieuwe Twitter Live Q and A feature? NATO social media coördinator Axel testte ze uit:

Na de klappen die Twitter afgelopen maanden heeft geïncasseerd, komt het bedrijf met iets nieuws op de proppen: de Twitter Live Q&A feature. Momenteel wordt de functionaliteit uitgerold voor ‘belangrijke personen’, waaronder celebs en politici. Axel De Mil, social media coördinator bij NATO, was een van de eerste Belgen die de nagelnieuwe feature uittestte. Hij vertelde me dan ook met veel plezier wat we mogen verwachten van Twitter’s nieuwste baby.

 

Een nieuwe belevenis voor Q&A’s: zo werkt het

Met de Twitter Live Q&A feature wil het bedrijf van onder andere Jack Dorsey een geheel nieuwe, toegankelijke invulling geven aan het Live Q&A-concept. “Het werkt duidelijk drempelverlagend, dat kan ik je al vertellen”, gaat De Mil van wal. “Zoiets verhoogt natuurlijk de betrokkenheid met de community, en kan een flinke stijging in waardevolle volgers betekenen.”

Om van start te gaan, moet je je aanmelden in een afzonderlijke app met je Twitter-profiel, waarvoor je wel eerst een uitnodiging moet ontvangen. Volgens De Mil zou het feit dat de functionaliteit zich in een externe omgeving bevindt echter niets veranderen aan diens potentieel. “De meeste features van vandaag zijn ooit begonnen als speciallekes”, geeft hij aan. “Ik weet nog goed hoe de Twitter polls vroeger voor een select publiek beschikbaar waren.”

Screen Shot 2016-08-27 at 09.03.29

Als tweede kun je een hashtag instellen die wordt gekoppeld aan je Q&A, en zodoende ook aan elke inkomende vraag. De Q&A-beheerder kan dan met één tap de vraag beantwoorden via een gewone tweet of een live video van maximaal 30 seconden, welke automatisch ingesteld staat als vooraanzichtcamera.

Tot slot kan de Live Q&A-sessie worden afgesloten met een leuke video, en word je als beheerder geleid naar een overzicht van alle ingezonden vragen met bijhorende antwoorden.

 

Live? Ja, maar …

Het feit dat antwoorden live worden geregistreerd, zal volgens De Mil geen belemmering vormen. Twitter heeft duidelijk alles in het werk gesteld om Q&A-deelnemers af te schermen van schadelijke boodschappen en netelige situaties. “Je kan een ‘live’ video perfect meerdere keren opnieuw opnemen alvorens je die de wereld instuurt”, licht De Mil Toe.

Screen Shot 2016-08-26 at 21.27.11

“Maar wat écht handig is aan Twitter Q&A, is zonder twijfel de contentcuratie. Zo kan je met een aantal mensen uit je PR-, marketing- of persteam inkomende vragen cureren vooraleer ze bij diegene belandt die de vraag moet beantwoorden. En zo blijft het een leuke ervaring voor de bekendheid of CEO in kwestie, waarbij die ook niet te maken krijgt met spam, negatieve boodschappen en onverwachte situaties.”

Potentieel nu reeds bewezen?

Als het van de NATO afhangt, kan Twitter’s live Q&A zich ontpoppen als een succesvol fenomeen. Dat mocht de organisatie aan den lijve ondervinden: ze liet de secretaris-generaal, de Noorse Jens Stoltenberg, de functie uittesten, wat zonder problemen is verlopen. “Het Twitter Government-team (@gov) stond in Washington paraat om de hashtag #AskJens te monitoren en vrij te waren van ongewenste tweets”, zet De Mil zijn verhaal verder.

Screen Shot 2016-08-27 at 09.18.42

“Daarnaast had onze secretaris-generaal de werking snel onder de knie. Hij stelde zelfs voor om niet meer met een vast camerastandpunt te werken, maar om de iPad in zijn handen te houden. Ook wandelde Jens (Stoltenberg, n.v.d.r.) af en toe rond, wat het allemaal een pak menselijker maakte dan iemand ooit zou kunnen vermoeden. Maar dat komt ongetwijfeld ook doordat we voorheen al hadden gevraagd om tijdens de live Q&A serieuzere vragen af te wisselen met luchtige. Het vertelsel moet natuurlijk overkomen.”

Zal de Twitter Live Q&A erin slagen om met kop en schouders uit te steken boven bestaande, gelijkwaardige tools zoals Snapchat en Instagram? Dat kan enkel de toekomst beslissen! Wordt vervolgd. Stel intussen gerust je vragen aan Axel De Mil via @SpikeyBXL op Twitter

Magali De Reu

Gaat op zoek naar de meest interessante verhalen op binnen- én buitenlandse bodem. Schrijft over vanalles als het moet, over ondernemerschap als het mag.

Discussion

  1. […] nieuw bij Twitter: de mogelijkheid om een live Q&A te doen met je volgers en een permanent platform voor livestreaming van […]

Comments are closed.

arrow