Trending Now

Top Topicals September – Read all about it

Top Topicals September: lees een boek

Terug naar school

De vakantie zit er bijna op, dus er wordt weer naarstig ingespeeld op de eerste schooldag, pas op 3 september dit jaar. Er zijn mensen die het een goed idee vinden om wat minder Nederlands te gaan geven, maar afgaand op wat we geregeld zien passeren op sociale media zouden er beter wat uurtjes extra worden gegeven. Het zal ook World Letter Writing Day op 1 september ongetwijfeld ten goede komen. Of je schrijft er eentje in een andere taal en houdt die bij tot 30 september voor de Internationale Dag Van De Vertaler. Die werd ingesteld om de sterfdag van Sint-Hiëronymus te herdenken, één van de eerste bijbelvertalers. Met die andere taal kan je ook op 26 september aan de slag, met de Europese Dag Van De Talen.

Wie dat wil kan de zomer toch nog een laatste keer stevig gaan vieren in Antwerpen op Laundry Day, nu zaterdag 1 september. Betaal er een drankje, complimenteer iemand met een geweldige feestoutfit of geef de DJ’s een extra hartelijk applaus, want het is dan ook Random Acts Of Kindness Day in sommige delen van de wereld. Waarom dus niet hier? De wereld kan wel wat vriendelijkheid gebruiken.

Rond en gezond

De grote sportevenementen zijn intussen voorbij, maar het team van Sporza hoeft de GIF’s nog niet allemaal op te bergen, want er wordt nog wel wat al dan niet competitief bewogen in dit land. September is sowieso Maand Van De Sportclub, van tot en met 30 september. Op 2 september wordt er naar jaarlijkse gewoonte weer naar hartelust gewandeld en gefietst in de Vlaamse rand tijdens het Gordelfestival. Iets minder recreatief gaat het er op 14 september aan toe tijdens de wielerwedstrijd Kampioenschap Van Vlaanderen en van 23 tot en met 30 september in het Oostenrijkse Innsbruck met de verschillende WK‘s in het wielrennen op de weg.

Wordt er ook nog iets anders gedaan dan wandelen en fietsen? Jazeker! Je kan mee doen met de Europese Fitness Day op 27 september. Dan doet de sport er zo niet toe, als je maar iets doet om wat fitter te worden. Je kan inspiratie opdoen tijdens Miniature Golf Day op 21 september of tijdens de Amerikaanse Gymnastics Day op 15 september.

Met al dat gesport mag er natuurlijk ook wel iets worden gegeten en gedronken, evenwicht moet er zijn. Drink je favoriete gerstenat op 28 september voor Drink Beer Day, Werk een Quarter Pounder with cheese weg tijdens Cheese Burger Day op 18 september of ga op zoek naar die ene perfect rijpe avocado voor Guacamole Day op 16 september. Het zal niemand verbazen dat zulke dagen begonnen zijn in de VS… Net als Chocolate Milkshake Day op 12 september of Cheese Pizza Day op 5 september. Gelukkig is er op 29 september ook nog de Internationale Dag Van Het Hart. De tikkers wereldwijd kunnen het gebruiken.

Cultuur voor iedereen

Ook de meerwaardezoeker hoeft de komende maand niet volledig op zijn of haar honger te zitten. Er zijn Read A Book Day op 6 september en Buy A Book Day op 7 september, wat ik persoonlijk toch een ietwat speciale volgorde vind. Zeker met de Internationale Dag Tegen Ongeletterdheid op 8 september daar nog eens achteraan. Ik zou die drie net omgekeerd doen… Op die dag vieren we met Actor’s Day dan weer de mensen die heel wat boeken en verhalen tot leven brengen op een scherm of podium. Ik vraag me af of ze daar iets mee doen tijdens het Filmfestival Van Oostende, van tot en met 15 september.

Gaming is intussen uitgegroeid tot een aparte tak van de kunsten en van de entertainment business, dus Video Games Day op 12 september is helemaal terecht. Wie dat met passie viert mag een dag later, op 13 september, ook even stilstaan bij Programmer’s Day! Die dag wordt ook één van van de beste (jeugd)auteurs ooit gevierd op Roald Dahl Day. Jeugd tussen haakjes, want de voormalige spion schreef ook geweldige verhalen voor volwassenen. Lees hem voor mijn part op een Kindle tijdens Read An eBook Day op 18 september.

Verder is er nog het Gentse festival Odegand op 15 september, de Vlaamse Open Monumentendag op 9 september en de Brusselse Open Monumentendagen op 15 en 16  september, het Antwerpse havenfestival Part Of Antwerp van 14 tot en met 23 september en de vele activiteiten rond Wereld Toerisme Dag op 27 september. Voor elk wat wils!

En dan nog dit

Eveneens in september, maar verrassend genoeg niet op de 11e: Skyscraper Day. Die valt iets vroeger, op 3 september.

Natuurlijk zijn er nog heel wat andere “dagen van”, zeker in september, maar we kunnen ze niet allemaal gaan opsommen! Kier er zelf eentje uit, doe je zegje erover en deel dat online. Ideaal op 30 september, tijdens International Podcast Day.

 

Op zoek naar tips om met jongeren te communiceren? Lees hier de blogpost van Jeroen Naudts

Jeroen Rottiers

Op zoek naar nieuwe werkvriendjes in social media, copywriting, redactiewerk,… Houdt zo hard van taal dat hij oprecht gelukkig kan worden van een perfect geslaagde woord(grap), zin of tekst. Ook dol op eten en drinken en combineert al die passies in Tasting Local, een project rond lokaal eten en drinken.
arrow