Trending Now

Internationale vrouwendag 2016: the good, the bad and the ugly

Beste community managers, jullie mogen terug ademhalen: internationale vrouwendag is gekomen en gegaan. Naar goede gewoonte werd deze dag ook dit jaar vooral gekenmerkt door gezaag op Twitter, aanstellerige opiniestukken van kalende blanke mannen en inhakers van bedrijven in verschillende gradaties van ongelukkigheid.

Velen van jullie kregen enkele weken geleden de vraag: “Vrouwendag, moeten we daar niets mee doen?” En nog voor jullie “Goh, euh” konden antwoorden werden jullie overstemd door “We kunnen een keukenschort en een beautycase weggeven! Jaaaa!”

Om jullie te wapenen voor volgend jaar en te tonen wie het, volgens mij dan toch, wél netjes heeft aangepakt presenteer ik jullie internationale vrouwendag 2016: the good, the bad and the ugly

 

The Good

 

De mea culpa

vrouwendag genderbalans

Het zit bij Coca-Cola niet helemaal goed met de genderbalans in het bedrijf. En dat hoeft niet per se een groot PR-probleem te zijn. Ze halen internationale vrouwendag aan om te zeggen: “We weten dat we beter kunnen, en dat gaan we ook doen.” Slim gedaan.

 

Lekker relativeren

vrouwendag grappig bic innocent

Innocent komt op internationale vrouwendag met deze hilarische post over de bic for her. Kritiek leveren op een ander merk is niet altijd de slimste zet, maar bij deze denk ik enkel: worth it.

 

Het goede doel

social media vrouwendag goed doel

Internationale vrouwendag is een prima moment om je gewicht achter een goed doel te gooien. Minne, een Gents eethuis, stort op vrouwendag de helft van haar winst door naar een goed doel dat zich focust op het onderwijs van meisjes. Een nobel streven én slimme marketing.

 

The bad

 

Het gedoodverfde stereotype

vrouwendag cliché social media

Vrouwen houden van hoge hakken, wellness en rosé. Mannen houden van steaks, voetbal en anale seks op Valentijn. Laat ons alsjeblieft in de waan dat we allen unieke sneeuwvlokjes zijn. Of dat we op zijn minst niet van exact dezelfde dingen houden als  50% van de wereldbevolking.

 

De “Moeten we niks met vrouwendag doen?”

onorigineel vrouwendag

Een slimme inhaker kan erg in de smaak vallen, maar als de creativiteit nergens te vinden is laat je de top topical in kwestie beter een jaartje aan je voorbij gaan.

 

De vrouwen met ballen

vrouwendag mannetje staan

Vrouwen met ballen. Vrouwen die hun mannetje kunnen staan. Ik heb het vandaag verschillende malen door mijn feed zien rollen. Ik vind dat altijd een beetje jammer. Kunnen we dat volgend jaar op een lager pitje zetten? Wij zijn zonder ballen en mannelijkheid ook wel iets waard, beloofd.

 

The ugly

 

De sexy vrouw

lustobject op vrouwendag

Sex sells. Of het ok is om vrouwen als lustobject te gebruiken om producten te verkopen laat ik in het midden. Maar wanneer dat gebeurt bij een post over vrouwendag moet ik toch even de wenkbrauwen fronsen.

 

De arme man

mannen vrouwendag

Een belangrijke boodschap op internationale vrouwendag. Wat zegt een mens hier nog op? Gij duts.

arrow