Trending Now

Social overview: Februari 2016

Maart is bijna halfweg en ik moet nog terugblikken op februari. Dikke schaam op mij. Als excuus gebruiken dat ik even in slaap was gevallen, zal niet helpen zeker?

Ok dan maar: meteen de vlucht vooruit: tijd dus om alle socialmedia-stuff uit februari nog eens op een rijtje te zetten, want Wow! wat was ik Verbluft om al die Love en Anger te zien op sociale media de afgelopen maand.

verbluft_icon1. Verbluft! Facebook lanceert nieuwe interactieknoppen.

Sinds februari moeten we niet langer posts ‘liken’, maar we kunnen ook verdrietig zijn, ergens van houden, boos zijn, of zelfs ‘verbluft’. Studio Brussel speelde hier meteen op een geniale manier op in en poste op de dag van de lancering van deze nieuwe interactieknoppen onderstaande foto op hun Facebook-pagina.

stubru_likeknop

sad_icon2. Verdrietig! Nieuwe edgerank bij Facebook en Twitter?

Toegegeven: in bijna elk Social Overview zit een berichtje over nieuwigheden in de edgerank van Facebook. Maar deze keer extra verdrietig omdat niemand echt goed lijkt te weten wat er nu weer precies veranderd is. De officiële uitleg van Facebook klinkt als volgt: “We will rank stories higher in feed which we think people might take action on, and which people might want to see near the top of their News Feed.” Euh… Juist.

Ook over de edgerank van Twitter was een en ander te doen. Zou Twitter echt afstappen van die chronologische tijdlijn? #RIPTwitter werd al snel trending. Jack Dorsey stelde ons gelukkig gerust:

screenshot-twitter.com 2016-03-13 22-38-17

Einde van de discussie? Toch niet helemaal, want in je instellingen is er tegenwoordig wel de mogelijkheid om je tijdlijn niet-chronologisch in te stellen en de beste tweets eerst te tonen. Maar die optie staat vooralsnog standaard af.

twitter_edgerank

 

love_icon3. Love! Multiple accounts voor Instagram!

Het was al eventjes aangekondigd, maar sinds februari heeft iedereen die een Instagram-account heeft (iOS en Android) eindelijk de mogelijkheid om vlotjes te switchen tussen je persoonlijke en bedrijfsaccount bijvoorbeeld. Love, peace and happiness bij alle CM’s!

instagramaccounts

angry_icon4. Boos! Rechtszaken in de maak tegen sociale netwerken

Onze FOD Economie is kwaad. Ze willen Facebook, Twitter en Instagram voor de rechter slepen omdat ze hun policies vloeken met onze Belgische en Europese regels. DeMorgen vatte de opmerkelijkste passages uit het advies van de FOD Economie samen

“En daar blijft het niet bij. Bij eventuele geschillen verwijzen de netwerksites door naar buitenlandse, meestal Californische rechtbanken. Ook dat kan niet, zegt de commissie: geschillen moeten in lokale rechtbanken beslecht worden. Bovendien wijzen sommige sites elke aansprakelijkheid af in geval van schade, terwijl de last van schadeclaims bij de gebruiker ligt. Ook neemt een aantal sites een gebruiksvoorwaarde op die consumenten belet een collectieve rechtszaak te bepalen. Dat is in strijd met de Belgische en de Europese wetgeving, benadrukt de commissie.”

Dat is uiteraard geen breaking news. Maar na eerdere uitspraken van rechters in Frankrijk wel een tendens die doorgezet wordt. Best wel benieuwd of een land met dit soort processen erin zal slagen om sociale netwerken hun policy te laten aanpassen. En benieuwd of wij er als gebruikers dan ook effectief beter beschermd door zullen worden. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

laugh_icon5. Grappig! Kanye West mag bij Pizza Hut gaan werken

KanyeWest heeft geld nodig. Heel veel geld. En dus deed hij een oproep aan Mark Zuckerberg (Facebok) en Larry Page (Alphabet) om hem financieel te helpen. Op sociale media zorgde dat voor flink wat mopjes en gegniffel zorgde. Kanye kreeg heel wat jobaanbiedingen, maar de manier waarop Pizza Hut hierop inhaakte was veruit de meest hilarische die ik tegenkwam.

kanye_west_pizzahut

Kristof Dhanens

Communicatieman bij Mediaraven vzw. Freelancer online communicatie met I Like Media. Voornamelijk voor overheid en non-profit.
arrow