Trending Now

Social overview: Januari 2017

Weinig vakgebieden die zo snel veranderen als social media. Gelukkig vind je op deze blog een maandelijks overzicht van nieuwe functionaliteiten op Twitter, Facebook, Snapchat en Instagram. Tijd om even in te zoomen op de eerste maand van 2017!

 

#1 Nieuwe social media cheat sheet beschikbaar

Welke afmetingen moet een afbeelding in een URL-post ook alweer hebben? Hoe breed mag die Twitter-coverfoto zijn? De website socialmediaweek.org kwam met een nieuwe social media cheat sheet voor januari, en ikzelf ben hem al gretig aan het gebruiken. Download hem hier!

 

#2 Nieuws uit het Facebook-front

Stories à la Snapchat en Instagram testen 

Stories werd eerder al een onderdeel van Instagram. Zuckerberg neemt het concept nog een stap verder en experimenteert nu ook met ‘Stories’ op Facebook. Wie weet kunnen we dus binnenkort ook daar foto- en videomateriaal delen dat 24 uur lang beschikbaar blijft voor onze vrienden. Afbeeldingen en video’s zouden echter niet op de tijdlijn of newsfeed van de gebruiker verschijnen tenzij ze hij er specifiek voor kiest. Naar verluidt zal het ook mogelijk zijn om maskers, frames en andere Snapchat-alike effecten toe te voegen aan de visuele content.

Facebook liet weten dat ze Stories willen introduceren omdat “Facebook-gebruikers meer dan ooit interageren via foto en video”. Het is nog niet bekend wanneer de functionaliteit wordt uitgerold.

Mid-roll advertenties testen

Het platform van Zuckerberg is al langer bezig met mid-roll advertenties. Daarbij worden ads getoond middenin een video. De bedoeling is dat ze pas verschijnen zodra de gebruiker een video 20 seconden of langer bekijkt. Mediabronnen berichtten dat het product volledig tot zijn recht zou moeten komen in Facebook’s livestreamingproduct.

facebook messenger

 

Nieuwe messenger interface

In januari heeft Facebook ook gesleuteld aan de desktop interface van haar Messenger-app. Het berichtenicoontje ziet eruit zoals op mobiel. Ook wanneer je alle berichten wil bekijken, word je naar een stand-alone pagina geleid die zeer gelijkaardig is aan de mobiele Messenger-applicatie.

Experimenteren met Messenger-advertenties

Een derde test die Facebook momenteel runt, is die met displayadvertenties en gesponsorde privéberichten in de Messenger-applicatie. Laat de discussies van privacy maar beginnen.

Automatische regels voor advertenties

Brace yourselves: voortaan kan je in de Ads Manager én de Power Editor gebruik maken van ‘automatische regels’. Met deze vernieuwing kun je vlot regels maken die je automatisch updates of meldingen geven van wijzigingen aan campagnes, ad sets of ads zelf.

 

#3 Nieuws uit het Twitter-front

Lancering Vine Camera

6-seconden videodienst Vine mag dan misschien wel dood zijn, moederbedrijf Twitter besloot de app terug tot leven te brengen. Het verwante social netwerk blijft gesloten, en gebruikers kunnen oud beeldmateriaal niet meer downloaden, aanklikken of erop reageren. Twitter liet weten dat deze nieuwigheid ervoor moet zorgen dat mensen voortaan korte video’s op Twitter publiceren.

Bron: Android Police
Bron: Android Police

Lancering Explore

Het bedrijf achter o.a. Jack Dorsey heeft ook een nieuwe tab voor zijn mobiele apps gelanceerd. De nieuwigheid, die de naam ‘Explore’ draagt, bevat meerdere functies waaronder ‘Moments’. Twitter rolt de functie eerst uit naar iOs, daarna is Android aan de beurt.

 

#4 Nieuws heet van de Snapchat-naald

Vrienden zoeken via de zoekbalk

Voortaan kan je op Snapchat je vrienden zoeken via de geïntegreerde zoekbalk. Klik je de balk open, dan krijg je ook een venster te zien waarbij je suggesties voor vrienden vindt onder ‘Quick Chat’. Eindelijk hoef je niet meer de Snap code of handle te weten!

Bron: Tech Times
Bron: Tech Times

Snaps uitwisselen met Trump

Want zijn beruchte Twitter presence was nog niet erg genoeg. Via @RealDonaldTrump kan je snaps versturen naar mister president.

 

 #5 Nieuws van de Instagram-bron

Live functie voor Stories

Eind januari kwam Instagram op de proppen met haar eigen livestreaming-functie. Die is beschikbaar in de Stories-functie.

 

Bron: Mashable
Bron: Mashable

Advertenties in Stories

Sinds 11 januari toont Instagram advertenties in zowel foto- als videovorm. Als gebruiker krijg je ze te zien tussen de foto’s en video’s in gebruikers-Stories. De ads kunnen maximaal 5 seconden blijven staan, voor video’s staat die teller op 15 seconden.

Instagram-foto’s delen via WhatsApp en Messenger 

Zonder er specifiek over te communiceren, heeft Instagram een nieuwe feature toegevoegd aan haar Android-versie. Vanaf heden kan je dus vanuit je Instagram-applicatie foto’s direct via WhatsApp en Messenger delen. Wanneer de functionaliteit beschikbaar is via iOs, is niet bekend.

Hebben we iets gemist? Laat het gerust weten! 

Magali De Reu

Gaat op zoek naar de meest interessante verhalen op binnen- én buitenlandse bodem. Schrijft over vanalles als het moet, over ondernemerschap als het mag.
arrow