Trending Now

Social overview: Juli 2016

Zomer = Komkommertijd in socialemedia-land? Niks van! Ook de afgelopen maand kon ik weer 5 opmerkelijke facts & figures sprokkelen en die zet ik met plezier op een rijtje voor jullie. Zet je schrap voor aflevering 25 alweer in dit maandelijkse overzicht!

1. Een Pokemon, iemand?

Welke CM ving in juli geen wilde rattata of liet zijn Drowzee vechten in de gym? Raise your hands… Niemand? Dacht ik al! Begin juli lanceerde Niantic PokemonGO en de gevolgen waren niet te overzien. Straten moesten afgezet worden, pokemonjagers van kerkhoven verjaagd, … Heel plezant allemaal, die virtuele beestjes… maar wat doe je daar als organisatie nu precies mee?  Kenny Vermeulen (Ehsal) zet ons op weg in deze blogpost.

Oh, en dit filmpje kon ook niet ontbreken in dit overzicht natuurlijk 😉

2. Iedereen en alles live dankzij Facebook

Facebook Live is intussen een paar maanden beschikbaar. Veel merken en organisaties verkenden met succes al de nieuwe mogelijkheden. Maar nu lijkt ook Jan met de pet deze nieuwe feature te ontdekken. Dat werd onder andere duidelijk tijdens de schietpartij in Dallas begin juli. Michael Kevin Bautista streamde daar live de schietpartij. Wellicht niet wat ze bij Facebook in gedachten hadden toen ze dit lanceerden, maar het levert in elk geval opmerkelijk beeldmateriaal op.

3. Gebruikersaantal Twitter stagneert

De meeste sociale netwerken groeien nog altijd stevig door, alleen bij Twitter loopt het minder lekker, dat concludeerde Knack uit de kwartaalcijfers die Twitter de afgelopen maand bekendmaakte. Instagram (500 miljoen), WeChat (760 miljoen), WhatsApp (1 miljard) gingen Twitter de voorbije jaren allemaal fors voorbij. En Twitter (313 miljoen) kon op anderhalf jaar tijd slechts 11 miljoen nieuwe zieltjes winnen.

chartoftheday_5358_twitters_user_growth_in_perspective_n

screenshot-www.statista.com 2016-08-10 17-57-33

4. Snapchat krijgt een geheugen

Snapchat introduceerde in juli een opmerkelijke nieuwigheid: de memories! Snapchat zette tot nu toe altijd in op het ‘live’ gegeven. Je moest je foto’s en filmpjes met de app zelf maken. Archiefmateriaal importeren en posten kon niet. Daar komt nu verandering in. Met de functie ‘memories’ kun je ook oude foto’s en filmpjes vanop je telefoon posten. Een goede zet? Of gooit Snapchat hiermee overboord wat het net zo uniek maakte? De meningen waren verdeeld. “Heeft Snapchat nu zichzelf kapotgemaakt?” vraagt DeMorgen zich af.

 

 

5. Sporza stunt op Facebook Live

We gaan eruit met deze opmerkelijke stunt van Sporza. Op Facebook Live zagen we al heel wat originele concepten opduiken om de interactie met het publiek een nieuw elan te geven, maar wat Sporza presteerde tijdens het EK, getuigt toch van heel wat creativiteit. Check maar in het filmpje hieronder hoe je als fan mee een partijtje bladblazervoetbal kon meespelen.

 

Kristof Dhanens

Communicatieman bij Mediaraven vzw. Freelancer online communicatie met I Like Media. Voornamelijk voor overheid en non-profit.
arrow