Trending Now

#SMWRotterdam: de 2 laatste dagen want #martkreegtickets

De mega aantrekkelijke en sympathieke beheerders van VLCM waren zo vriendelijk mij te belonen met een toegangspas voor Social Media Week in Rotterdam. Dus ging ik er dapper en als een hele mevrouw alleen naartoe. (En ik ging ook nog eens alleen in het Citizen M Rotterdam overnachten.)
In totaal volgde ik 12 sessies. Sommigen waren al boeiender dan anderen. Ik had een notitieboekje bij en heb gretig geschreven.
Hieronder een kort overzicht van de high- en low-lights.

1. If you’re in control, you’re not driving fast enough (Marcel Broersma)

Wat ik verwachte: Een spannend verhaal over een sexy start-up die erg snel groeit.

Wat ik kreeg: Een ietwat oudere man met een grote witte ballon waarvan ik vergat in wat voor zaken hij precies zat. Hij sprak wel zeer mooi Louis Van Gaals. Enkele voorbeelden met vertaling:

  • I see happening something. (Er is iets aan het gebeuren.)
  • I never looked good to technology. (Ik heb me nooit verdiept in technologie.)
  • Lots of things can be dubble up each year. (Niet zeker van de vertaling hier…)

Hij was ook verliefd op Max Verstappen geloof ik.
Beste zin uit mijn notities: Napoleon at van aluminium borden.
Onthouden: De witte ballon was een metafoor voor… euhm… tja…

2. Social media is gewoon media: ja/nee (Anne-Maria Giannatasio)
Wat ik verwachte: Ik dacht dat dit een toffe uiteenzetting ging worden over hoe bijvoorbeeld Tweets nu tot nationaal en soms ook wereldnieuws verheven worden. En het soms ook gewoon zijn. Maar niet dus.
Wat ik kreeg: Dit was gewoon een Nederlands/Italiaanse dame die zichzelf heel graag zag en dat wilde tentoonspreiden. Zij deed uitspraken als “Gebruik social media”. Cho, dat was nog nooit bij me opgekomen. Ook humor gebruiken in social media was volgens Anne-Maria je tweets al eens illustreren met een foto van een man met een handdoek rond zijn lenden waar er een penis op getekend staat. Billenkletser.
Beste zin uit mijn notities: Mijn buurman heet Remco en heeft een oude chocolade kleurige labrador.
Onthouden: niets.

3. Online video: duur? Ingewikkeld? Wel nee! (Pelpina Trip)
Wat ik verwachte: Wat heeft een video nodig om aan te slaan online tegenwoordig. Kan je het via meerdere digitale kanalen, zonder budget makkelijk verspreiden?
Wat ik kreeg: Een van de betere sprekers van de dag, die Pelpina. Erg vrolijk en begaan met het onderwerp. Maar het ging meer over de technische tools. Als ik een vlogger was geweest, was ik uit mijn dak gegaan. Ze legde nadruk op het feit dat veel ‘amateuristische’ filmpjes ook veel voorbereiding vragen. Al is het maar altijd een selfiestick bij de hand hebben. De onontbeerlijke apps voor een would-be online videoster waren volgens haar: CuteCut Pro en Periscope.
Beste zin uit mijn notities: Ga op YouTube voor interacties en niet voor views.
Onthouden: Periscope is het nieuwe zwart!

4. The Social Network Illusion (Roeland Dietvorst)
Wat ik verwachte: Mijn leven van de laatste 5 jaar is een leugen!
Wat ik kreeg: Een gepassioneerde hersenonderzoeker die de effecten van sociale media op onze hersenen uitgebreid onderzocht. Zo ontdekte hij dat retweets, likes en shares onze Neucleus Accumbens (een gebied in je hersenen, geen Harry Potter spreuk) stimuleren. Het werkt nog beter als de RT, like of share betrekking hebben op een persoonlijk bericht (vb. ‘Waw, eindelijk mijn rijbewijs!’ of ‘Kijk wat mijn kind kan!’). Dit gebied is ook hetgeen wat gaat oplichten als je een verslaving voedt. Maar hoe langer het duurt, hoe minder het effect. Dus je hebt altijd meer nodig om hetzelfde geluksgevoel te ervaren. Snap je?
Beste zin uit mijn notities: Als vrouwen mannenondergoed aanraken, willen ze sneller dingen kopen.
Onthouden: Echt heel erg veel, je mag me altijd even contacteren als ik erover moet vertellen! Of je kan hier even kijken naar de sessie.

Algemene conclusie
Mijn indruk dat Nederland mijlenver vooruit ligt op het gebied van sociale media, was niet terecht. Er waren wel wat bullshit sessies en er werden echt domme vragen gesteld (zoals ‘waarom zou je op Instagram hashtags gebruiken?’). Er waren wel inspirerende momenten en op meer had ik eigenlijk niet gehoopt.

Extra:

Enkele algemene opmerkingen:
– Nederlanders doen veel meer gel in hun haar dan Belgen.
– Soms was er geen WiFi.
– De Burgertrut is echt superlekker.

Mensen en dingen die je zelf zeker even moet opzoeken, maar waar ik niet over schreef:
Kim Stolk
Jolique Möller
Sustainable Dancefloors
– De film ‘Ex Machina’
– Het boek/essay ‘The majority illusion in Social Networks.’ Lehrman
– #martisfantastisch

Mart Peers

Mart Peers is digital marketeer en content creator. In haar vrije tijd speelt ze improvisatie theater en schrijft ze over triviale onderwerpen. In haar ogen is ze dan ook een beetje fun en een beetje een attractie.
arrow