Trending Now

Top Topicals November – Geweld, Gezondheid en Gender

Movember Top topicals November

De oplettende lezer heeft het ongetwijfeld gemerkt, wegens onvoorziene omstandigheden waren we de Top Topicals voor oktober helemaal uit het oog verloren! Hopelijk kunnen jullie het ons vergeven en mag de Dag Van De Verdraagzaamheid wat vroeger vallen dan 16 november.

Vlees en Groentjes

Nog heel even en we kunnen elkaar weer een gelukkige Allerheiligen wensen. Met deze feestdag op 1 november geven mensen elkaar traditioneel chrysanten. Die dag is het eveneens World Vegan Day, ook een dag waarop men elkaar vegetatie cadeau kan doen!

Veel vegans gaan ze op het Sint-Hubertusfeest niet verwelkomen. De naamdag van de gelijknamige heilige, op 3 november, begint nochtans met het zegenen van dieren, maar staat vooral in het teken van de jacht. Beetje dubbelzinnig. Voor wie toch al eens een stukje wild lust, doe wat paté van everzwijn en een beetje uienconfituur tussen twee sneetjes brood, snij dat in driehoeken, doe de korsten eraf en vier Sandwich Day, ook op 3 november, op passende wijze. Wie het liever wat vettiger heeft kan wachten tot Fast Food Day op 16 november. Niet geheel ironisch twee dagen na Wereld Diabetes Dag op 14 november en tien dagen vóór Anti Obesity Day op 26 november.

Gezondheid en Geweld

Hopelijk zit alles snor, want november betekent ook Movember. Om de gezondheid van mannen wereldwijd onder de aandacht te brengen laten heel wat heren van tot en met 30 november hun snor staan. Het fenomeen is toe aan de 15e editie, dus wie meedoet, maak er iets speciaals van! Op 3 november is er ook specifiek Werelddag Van De Man om mannen aan te sporen beter op hun gezondheid te letten. Alsof dat nog niet genoeg is hebben we op 19 november ook nog eens Internationale Mannendag, die meer focust op positieve rolmodellen en de gelijkheid tussen mannen en vrouwen.

Zo weten jullie meteen ook wat antwoorden op pipo’s die op 8 maart blijven zeuren voor een mannendag.

Dat is natuurlijk de internationale versie, maar wisten jullie dat we hier op 11 november ook een Nationale Vrouwendag hebben? Dit omdat eregaste Simone de Beauvoir op de allereerste editie in 1972 zich enkel op die dag kon vrijmaken.

Tijd dus om de strijdbijl tussen de geslachten te begraven! Geheel toepasselijk kan dat op Wapenstilstandsdag, natuurlijk ook op 11 november. Dit jaar zal het een eeuw geleden zijn dat het einde van de grote oorlog officieel werd vastgelegd. Hopelijk wordt die zwarte pagina uit de geschiedenis ook binnen tweehonderd jaar nog steeds herdacht. Mensen zullen elkaar steeds de duvel blijven aandoen, dat gaat nooit veranderen. Zo is de Internationale Dag Tegen Onbestraft Geweld Tegen Journalisten niet alleen een hele mond volmaar ook brandend actueel. Of ze dit in Saudi-Arabië gaan vieren op 2 november is in elk geval erg twijfelachtig. De Day Of The Imprisoned Writer op 15 november sluit daar ook naadloos bij aan.

Er is ook de Internationale Dag Tegen Fascisme en Antisemitisme op 9 november, de dag waarop de Kristalnacht wordt herdacht. Dat is dit jaar inmiddels 80 jaar geleden, maar is ook iets dat nooit mag worden vergeten. Op 20 november is het Internationale Transgender Gedenkdag, dan wordt er stilgestaan bij de slachtoffers van geweld tegen transgenders. En op 25 november staat de Werelddag Voor Uitbanning Van Geweld Tegen Vrouwen op de kalender. We blijven hopen dat zulke dagen ooit eens niet meer nodig gaan zijn. Maar de mens kennende gaat dat nog wel even duren.

Per Post

Ik ga mijn best doen om de Top Topicals voor december wat vroeger bij elkaar te rapen, zodat jullie ook weten wat er naast Kerstmis en Sinterklaas nog te beleven valt die maand. Hebben jullie suggesties? Stuur ze gerust door, maar niet op 30 november want dan is het E-mailloze Vrijdag!

Jeroen Rottiers

Op zoek naar nieuwe werkvriendjes in social media, copywriting, redactiewerk,… Houdt zo hard van taal dat hij oprecht gelukkig kan worden van een perfect geslaagde woord(grap), zin of tekst. Ook dol op eten en drinken en combineert al die passies in Tasting Local, een project rond lokaal eten en drinken.
arrow