Trending Now

Top Topicals December

Top Topicals December: Vreten op Aarde

Vreten op aarde

Ah december, toch vooral geassocieerd met feesten, eten en cadeautjes. Op 6 december is er het feest van Sinterklaas, de kerel die intussen al een keer of 128 is aangekomen in allerhande dorpen, steden en winkels in Vlaanderen en Nederland. En er zijn natuurlijk ook De Feestdagen, met Kerstavond op 24 en Kerstmis zelf op 25 december en Oudejaarsavond op 31 december. Which reminds me, ik zou eens moeten beginnen denken op wat te doen die avond.

De aanloop naar de kerstdagen zorgt de laatste jaren voor een aantal extra “dagen van het jaar”. Voor de handigen onder ons, waar ik mezelf langs geen kanten bijreken, is er bij voorbeeld Make A Gift Day op 3 december. Kaartjes zijn dan wel meer mijn ding! Dus ik zet Christmas Card Day op 9 december alvast in mijn agenda. Op die dag zou ene Sir Henry Cole het concept hebben bedacht, way back in 1843.

We vieren dit jaar dus de 175e verjaardag van de kerstkaart! Een goede reden om er wat extra op te sturen en uit te delen, wat denken jullie?

Daar lijkt VLCM21 op 13 december me de perfecte gelegenheid voor! Iedereen neemt er enkele mee, afgesproken? Wie tegen dan al een mottige kersttrui wil dragen, dat mag ook, maar Ugly Christmas Sweater Day is eigenlijk pas op 21 december. Een dag eerder, op 20 december, schallen de White Christmassen en de All I Want For Christmassen extra luid op Go Caroling Day.

Voor wie tussendoor nog wat extra redenen zoekt om al snoepend te vieren, dat kan op 4 december met Cookie Day. Raar, want Bake Cookies Day is op 18 december. Daar is dus niet over nagedacht! En je hebt ook nog (ChocolateBrownie Day op 8 december. Maak misschien wat extra koekjes en brownies voor International Tea Day op 15 december! En last, but not least is er ook nog Bacon Day op 30 december. Dat laatste zou wel eens mijn favoriete feestdag kunnen worden.

Bringing down the house

Het is in december natuurlijk niet allemaal fun and games. Het wordt wel eens vergeten met al het feesten en de vrolijkheid, maar er is ook nog heel wat rottigheid en miserie in de wereld. Iets om aan te denken op 1 december met de Wereld AIDS Dag. Leg dat rode lintje maar al klaar. En met Bohemian Rhapsody in de zalen is een portie Queen misschien ook extra toepasselijk die dag. Een dag later, op 2 december, is het Internationale Dag Van Afschaffing Van De Slavernij.

Op 9 december is het een double whammy met de Internationale Dag Tegen Genocide en de Internationale Anti Corruptie Dag. Twee zaken die af en toe hand in hand gaan. We gaan verder met 17 december en de International Day To End Violence Against Sex Workers en we eindigen dit rondje van minder vrolijke, maar jammer genoeg nog steeds broodnodige dagen met 18 december en de Internationale Dag Van De Migrant, een grote groep die het ook in 2018 nog steeds niet meteen heel erg makkelijk heeft.

Een klimaat voor niets?

Van tot en met 14 december is het in Poolse Katowice de klimaatconferentie COP24 of voor wie de volledige naam voor een quiz wil onthouden: de 24th Conference of the Parties to the United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC). Twaalf dagen die mee gaan beslissen over het lot van de wereld. Voorlopig valt het begin van de winter hier nog op 21 december. Maar als de klimaatakkoorden van Parijs een maat voor niks blijken te zijn valt het begin en het einde van de seizoenen in de toekomst waarschijnlijk in het water. Of in de sneeuw.

Jeroen Rottiers

Op zoek naar nieuwe werkvriendjes in social media, copywriting, redactiewerk,… Houdt zo hard van taal dat hij oprecht gelukkig kan worden van een perfect geslaagde woord(grap), zin of tekst. Ook dol op eten en drinken en combineert al die passies in Tasting Local, een project rond lokaal eten en drinken.
arrow