Trending Now

Social overview: februari 2017

Ook tijdens de tweede maand van 2017 stond social media niet stil. Wat veranderde er op Facebook en consorten? Je leest hier de voornaamste updates:

 

#1 Wat gebeurde er op Facebook?

Televisie-app

Dat Facebook almaar vaker mikt op video is geen geheim en bleek ook al uit de social update van januari. Nu wil het Amerikaanse technologiebedrijf een stap verder gaan door haar eigen tv-kanaal te lanceren. Zo wordt een app ontwikkeld voor Apple TV, Amazon Fire TV en Samsung Smart TV waarmee Facebook-video’s op een groter scherm kunt bekijken. Facebook hoopt ook grote events en sportgebeurtenissen via hun app te mogen livestreamen.

Updates over het weer

Schijnt de zon morgen of valt de regen met bakken uit de lucht? Naar verluidt heb je niet langer een aparte weer-app nodig. In april 2016 begon Facebook geleidelijk aan met haar ‘weerberichten’ (al kreeg niet iedereen die te zien), en nu pakt Zuckerberg’s platform uit met een geïntegreerde weer-app voor desktop- en mobiele gebruikers. Als kers op de taart worden de weerberichten aangepast volgens de locatie waar jij je bevindt.

 

Bron: TechJuice

 

Community Help tijdens crisis

Allicht kende je de Safety Check van Facebook. Daarmee kunnen talloze gebruikers tijdens noodlottige situaties (denk maar aan de Brusselse aanslagen) aangeven dat ze veilig zijn.

Wel, begin februari nam Facebook deze feature naar een volgend niveau met ‘Community Help’. Heb je de Safety Check geactiveerd met Community Help? Dan kan je voortaan ook hulp vragen of bieden aan mensen in de buurt die ook de toepassing activeerden. Om voedsel, vervoer of onderdak aan te bieden.

Betalen via Messenger

Met de (afzonderlijke) Transferwise app kan je vlotjes geld overmaken naar andere gebruikers, wereldwijd. Eind februari besloot de gelijknamige start-up een chatbot te introduceren voor Facebook Messenger. De werking is zeer eenvoudig: je spreekt de bot aan, logt in en maakt een bedrag in de gewenste valuta over naar de ontvanger. Die laatste beschikt een paar uur later al over het geld.

Vacatures

Wil Facebook LinkedIn in de pan hakken? Want voortaan kan je via het sociale netwerk direct op vacatures reageren. Bedrijven hoeven daarvoor een ‘jobs’-tab aan hun pagina toe te voegen. Publiceren ze vacatures, dan kunnen gebruikers meteen solliciteren met een ‘reageer nu’-knop.

 

#2 Welke bewegingen zagen we op Twitter?

Menselijkere bedrijfsprofielen

Twitter is zeker niet de eerste die doorheeft dat klanten ook online een gepersonaliseerde benadering verwachten. Of dat lijkt de reden te zijn dat het platform afgelopen maand haar bedrijfsprofielen ‘menselijker’ maakte. Zo kunnen medewerkers van bedrijven binnen het bedrijfsprofiel met naam en foto chatten met klanten.

Bron: Business Insider

Strengere maatregelen tegen misbruik

Niet alleen Facebook, maar ook Twitter vertoont regelmatig verdacht veel gelijkenissen van een kiekeskot. Daarom besloot het ‘vogeltjes’-platform nieuwe maatregelen tegen misbruik te lanceren. Opvallend is vooral de ‘safe search’- functionaliteit, waarbij aanstootgevende tweets of berichten van geblokkeerde accounts niet meer worden getoond. Het kanaal van Jack Dorsey integreerde ook een nieuw algoritme dat geblokkeerde Twitteraars moet herkennen en voorkomen dat zij een nieuw profiel registreren.

 

#3 Hoe evolueerde Snapchat?

Snapcodes voor bedrijven

Begin februari rolde Snapchat een update uit voor professionele iOS-gebruikers, waarmee ze gemakkelijker content kunnen delen: via Snapcodes dus. Beschouw het een beetje als een broertje van QR-codes. Want Snapcodes zijn feitelijk gewoon een scanbare afbeelding waar je een URL aan hangt.

Bron: Snapcode.com

Augmented Reality 2.0  

Hoe Snapchat haar streepje voor wil houden op andere social media apps? Misschien wel door als eerste een flink staaltje Augmented Reality te geven. Niet door de reeds bestaande filters, maar wel met een geüpdatete versie van Lenses waarin naar verluidt augmented reality wordt geïntegreerd.

 

#4 Hoe staat het met Instagram?

Carrousels

Sinds eind februari kan je ook op Instagram carrousel-afbeeldingen opladen. Handig, want je hoeft niet langer de beste foto te kiezen van een reeks selfies (ofzo).

 

#5 WhatsApp beent bij

Foto- en video-updates

Ken je die ‘statusupdate’ van WhatsApp, die tot voor kort louter tekstueel was? ‘Beschikbaar’ , kon er dan staan als je met een contactpersoon wilde chatten. Met de nieuwe ‘WhatsApp Status’-functionaliteit kan je à la Snapchat nu ook foto’s en video’s delen met je contactpersonen. Na 24 uur wordt het beeldmateriaal vanzelf gewist.  

Hebben we iets belangrijk gemist? Laat het gerust weten!

Magali De Reu

Gaat op zoek naar de meest interessante verhalen op binnen- én buitenlandse bodem. Schrijft over vanalles als het moet, over ondernemerschap als het mag.
arrow