Trending Now

Video First – Vanaf nu bepalen hersengolven je video engagement

Video First - Hersenscans

Tegen 2020 zal 82 procent van het online aanbod video zijn, en tegen 2021 zal 78 procent van de mobiele data-gebruikers naar video kijken via smartphones. Ik denk dat de gemiddelde lezer hier al overtuigd was van hoe belangrijk online videocontent is, maar spread the word zou ik zeggen. Dat is het belangrijkste dat ik heb overgehouden aan deze conferentie. Iedereen is bezig met video en het groeit enorm, maar soms vergeten we waarom we iets in video brengen. Omdat het moet? Omdat iedereen communiceert in video op sociale media? Of omdat we hiermee content op een originele manier kunnen brengen aan een breed online publiek?

Vorige week hield Story Me, een bedrijf dat inzet op videostrategie en –content, een Europese conferentie rond online video. Er waren heel wat internationale sprekers aanwezig zoals YouTube, The Hook, Digital Voices en Facebook (van dat laatste heb ik niets interessant kunnen noteren #sorrynotsorry).

Ik deel hier graag de belangrijkste inzichten die ik onthouden heb van deze conferentie. Disclaimer: je zal hier niets lezen over videoadvertenties en sales videotechnieken aangezien ik hier professioneel niet mee bezig ben.

Laten we starten bij de hersengolven

Alpha One is een bedrijf dat neurowetenschappentechnieken gebruikt en kijkt naar de hersenactiviteit om een beter zicht te hebben van hoe mensen naar een video kijken en het voorspellen ervan.

En dat ziet er zo uit:

Alpha One - Video Hersenscan

Zij gaven zelf het voorbeeld van wat ze hebben gedaan bij The Voice Nederland. Daar merkten ze op dat de hersengolven daalden wanneer er een optreden was en weer naar omhoog gingen als de jury het woord nam. Wanneer een hersengolf hoog is, is de betrokkenheid dat ook. Daarom heeft The Voice Nederland beslist om te gaan voor kortere optredens en een langere jurytussenkomst

Video Hersenscan - The Voice

Is dit een manier om in de toekomst meer insights te krijgen in hoe goed je video is? Ik denk het wel, maar op dit moment ziet het er mij gigantisch duur uit

Hoe het mij dan heeft geïnspireerd?

Door meer stil te staan bij de statistieken wanneer een kijker weggaat, en dat punt te gebruiken om te zien wat er beter kan aan je video.

Ik deel uit deze lezing graag nog iets anders, namelijk de correlatie tussen het video engagement en hoe dicht iemand op beeld staat.Video Hersnescan

Mijn conclusie: Ik zie vaak nog video’s passeren in 16/9 op Facebook en Instagram, en daar “verlies” je zoveel beeld mee dat het zelfs je engagement kan beïnvloeden. Dus ga voor die square versie of zelfs op Facebook 9/16 beelden.

Daarna The Network zelf aan het woord

Genoeg over wetenschap, ook Facebook was aanwezig op de conferentie. Zij hadden het over de uitwerking van Facebook Watch en IG TV. En hoewel de lezing zelf verschrikkelijk slecht gebracht was, heb ik één ding onthouden. Hier ben ik weer met een cijfer: 40% van de totale videokijktijd op Facebook bestaat uit shares. Wanneer we een video op Facebook zetten, lijkt het mij dan ook belangrijk om ook de bedenking te maken: “Is deze video shareable?”.

Op de conferentie ging het niet alleen over video op sociale media kanalen, maar ook op websites. Deze lezing werd gegeven door Wistia. Het was wel meer gericht op mensen in de HR of marketing die hun bedrijf via video bekender willen maken.

Maar wat ik vooral heb onthouden is de positionering van de video op de website

Video Placement on Site

Als je video centraal staat (dus zone 1 tot zone 3) dan is de playrate tussen 56%-45%. Onder zone 3 zakt de playrate naar 27% en lager. Niet geheel onlogisch, vrees ik. Als je kijkt naar hoe diep mensen ‘maar’ op websites scrollen.

Video Placement on Site

En ik krijg precies niet genoeg van cijfers want ook dit werd meegedeeld: Google geeft 50 x meer voorkeur aan pagina’s met video’s. Voor mensen die vooral bezig zijn met SEO’s zeker het vergelijken waard.

The Hook

The Hook was er ook met een lezing over “how to stand using original video on social” . En ook hier kwam dezelfde vraag ter sprake: “Waarom zou iemand het delen op zijn profiel?”. Zij spreken van een social currency die een video moet hebben. Een video wordt gedeeld omdat ze willen dat andere mensen een bepaald beeld creëren van hem/haar.

Een originele video scoort ook goed op social als het een bepaald “trigger” raakt. Zij gaven het voorbeeld van de 70-jarige man die met 15 gsm’s tegelijkertijd Pokemon Go speelt. Waarom scoorde dat goed aangezien Pokemon Go toch al passé is? Die week kwam een nieuwe film uit van Pokemon, dus dat was onder andere een van de triggers waardoor zo’n video heel goed scoorde op sociale media.

Get FISTY

The Hook heeft ook een kader meegegeven over hoe je een video opbouwt, voor mij was het niet echt iets nieuw, maar het is wel handig om het eens opgelijst te zien. Onthoud vooral het woord FISTY 😉

 • Strategie
  • KPI’s
  • Doelpubliek
  • FISTY (Facebook, Instagram, Stories, Twitter en YouTube)
 • Productie
  • Thumbnail
  • Ondertitels
  • Call to action
 • Distributie
  • Partners
  • A/B testing
  • Ad Platforms
 • Evolutie
  • Eerste data verzamelen
  • Benchmarking
  • Sentiment analyse

Digital Voices

En omdat ik nu even in lijstjes-modus zit, Digital Voices heeft een mooi overzicht gegeven van wat voor video op welk platform hoort:

 • Youtube (gemiddelde kijktijd 4 min)
  • Lang
  • Complex
  • Diepe storystelling
 • Facebook (gemiddelde kijktijd 17 sec)
  • Grappig
  • Positief
  • Ouder publiek
 • Instagram
  • Visueel
  • Simpel
  • Helder
 • Instastory
  • Met geluid aan
  • Kort
  • Personaliteit/gezicht

Wrap-up

Wat ik vooral meeneem van deze Video First Conferentie is dat je veel langer moet stilstaan wanneer mensen stoppen met kijken tijdens je video en uit te zoeken hoe dat komt. Zo begin je ook een beter een idee te ontwikkelen wat er precies werkt en wat je publiek het liefst ziet. Iedereen brengt graag iets in video en ik denk dat ieder van ons daar volop mee experimenteert en uittest. Maar neem de tijd om 1 video uit te werken waar je als team volledig achter staat in plaats van alles ineens zomaar te brengen in video. Zo kan je ook de tijd nemen om van die ene video ook de volledige insights te hebben achteraf.

Ik eindig graag met hoe elke lezing is geëindigd, let’s keep in touch 😉 (ik deel hier wel niet mijn nummer en adres).

Jihad Van Puymbroeck

Jihad Van Puymbroeck werkt als sociale media redacteur bij VRT NWS, voordien ging ze aan de slag bij een NGO waar ze verantwoordelijk was voor de (pers)communicatie en sociale media.
arrow