Trending Now

Facebook at work, een nieuwe vorm van communicatie… of verslaving?

Communi…wat?
Communiceren met je collega’s, voor veel bedrijven een prioriteit, maar ook een oud zeer. Vroeger gebeurde dat vaak via mail en maillijsten. Bij een niet nader genoemde provider waar ik vroeger heb gewerkt, had je zo’n lijst. De lijst genaamd Blabla was bedoeld voor de chitchat berichtjes over heel het bedrijf. Je stuurde een mail naar die lijst, iedereen kreeg het bericht en kon erop replyen. Fun dat wel, tijdens de rustige uurtjes hebben we menig mails gestuurd. Fun maar niet altijd even handig.

Dezer dagen heb je de Slacks en Yammers die proberen de interne bedrijfscommunicatie te vergemakkelijken en de mailstroom te verminderen. Net nu deze tools hun weg in het bedrijf hebben gevonden, komt de reus in connecties, vriendjes en chatten op de proppen met een nieuw product: Facebook at work. Bij Hootsuite hebben we de kans om dit beta product te kunnen testen.

Altijd online… overal

Met Facebook at work, beschikbaar op het web, en als iOS en Android app wil de gigant de communicatie met jouw werkmakkers vergemakkelijken. Je kan net zoals je privé Facebook profiel (welke overigens gescheiden blijft dan die van Facebook at work) collega’s toevoegen, niet als vriendje zoals bij FB maar je kan ze volgen. Beiden hebben in weze dezelfde functie.

Timeline, groepen en chat

Het ziet er ook uit zoals de echte Facebook, met in het midden jouw timeline, daar zie je de berichten van al degenen die je volgt en zie je de updates van de groepen waar je mee verbonden bent. Langs de rechterkant heb je de chat met jouw werkmakkers en de linkerkant is gereserveerd voor de groepen.

Even een kort berichtje sturen naar jouw collega’s of een bedrijfs announcement kunnen vanaf nu dus perfect in de Facebook gegooid worden. Minder mail en meer productiviteit. Nu ja productiviteit, ik heb al gemerkt dat ik regelmatig op den Facebook zit, wat vroeger mijn persoonlijk profiel was, is het nu mijn werkprofiel.

Je kan overigens je beiden profielen linken zodat je maar éénmaal moet inloggen en beide profielen kan zien.

Schermafbeelding 2015-08-18 om 20.07.02

Het business model achter de Facebook at work is nog steeds een beetje vaag, gaat Mark geld vragen om jouw bedrijf een Facebook omgeving aan te maken? Komen er ads in jouw timeline? De tijd zal het uitwijzen. Third party apps komen er binnenkort ook aan, dus nog veel in de pipeline. Ik moet bekennen, I’m falling in love, zeker voor mensen zoals mij, remote workers die sowieso al weinig contact hebben met hun werkmakkers.

arrow