Trending Now

Social overview: Mei 2015

In mei leggen alle twittervogels een ei? Of zat je als community manager met een ei omdat je niet tijdig mee was met alle laatste trends en nieuwigheden? Geen probleem: ik zet alles naar goede gewoonte graag nog even op een rijtje.

1. Strijd van de maand

De strijd tussen Meerkat en Periscope startte al in April, maar werd de afgelopen maand vrolijk verdergezet.

  • Periscope liet in mei toe dat je registreert op deze live streaming dienst, ook al zit je niet op Twitter (lees meer).
  • Meerkat ging dan weer in zee met Facebook. Bands en celebrities krijgen dankzij Meerkat de kans om live te streamen op hun facebookpagina.  (lees meer)

Meerkat-Periscope

2. Statistiekjes van de maand

Dat er in België een dikke 5,5 miljoen facebookaccounts ronddwalen wisten we al langer, maar Facebook kwam in mei ook zelf met een pak cijfers naar buiten. De opmerkelijkste?

  • 4,3 miljoen Belgen loggen dagelijks in op Facebook
  • 3,2 miljoen Belgen loggen dagelijks in op Facebook via een mobiel toestel
  • Facebook scoort bij de 18-24-jarigen nog altijd beter dan bij eender welke andere leeftijdscategorie
  • meer cijfertjes?

facebook_Stats

3. Cadeautje van de maand

Ik blijf nog even bij Facebook. Ze deelden naast cijfers ook een cadeautje uit de afgelopen maand. Juicht allen! Want de animated GIF verovert nu ook Facebook. Voorlopig enkel voor persoonlijke profielen en groepen. Bedrijfspagina’s moeten nog even wachten vooraleer ze helemaal loos kunnen gaan met dansende minions, niezende katten of wenende Emma Watsons.

Voor wie nog niet helemaal mee is met al dat GIF-geweld, zette Sambal het trouwens nog eens allemaal op een rijtje:

screenshot-beta.sambal.be 2015-06-09 02-19-30

4. Samenwerking van de maand

Twitter kondigde in mei aan dat ze gaan samenwerken met Google. In de toekomst zul je in je zoekresultaten van Google ook tweets te lezen krijgen die verband houden met de zoekopdracht die je deed. Nog belangrijker dus om de juiste trefwoorden en hashtags in je tweets te verwerken.

madmen_twitter

5. Evenement van de maand

Ik geef het nog maximum een half jaar. En dan zijn we misschien eindelijk van die vermaledijde facebook-events af. Ten minsten als we nog eventjes doorgaan met nepevents organiseren en echte events bashen dat het een lieve lust is.

studioshoot_paard

Alles begon met de nu al epische ‘Studioshoot met je paard’, ontsproten aan het brein van fotografe Hilde van der Heijden (34) uit Vught.

Ze bedoelde het nochtans goed. Maar dat kon niet verhinderen dat het event gespamd werd met grappige commentaren “Stylist gezocht! Ik zit even met een probleem opgezadeld. Is er iemand die kan vlechten? Ik wil niet gewoon met paardenstaart”.

Woordgrapjes genoeg. Niet, Matthijn?

fotoshoot paard

Ook de hoofdletters en uitroeptekens stonden duidelijk in de aanbieding.

paard_uit_de_hand

Jammer voor alle paardenliefhebbers, maar het event ging uiteindelijk niet door. Behalve voor wie vorig weekend in Gent vertoefde, dan.

Het evenement werd verwijderd, maar al snel doken nieuwe evenementen en pagina’s met dezelfde titel op. Sommige gewoon voor de lol, op andere werden de persoonlijke gegevens van de fotografe in kwestie gebruikt. There’s no such thing like bad publicity? Think again.

Daarna was het hek helemaal van de dam. Een massa nep-events overspoelden het net, die het hele boeltje parodieerden. De een al spitsvondiger dan de andere. Zonder de ambitie te hebben om volledig te zijn, konden we de afgelopen maand ook meedoen aan een studioshoot met je koe, je baard, je groenten, je bickyburger, … en ga zo maar door.

Oh, en willen we trouwens ook meteen met zijn allen afspreken dat niemand verklapt aan Dimitri Bontinck dat dit event ook al nep is?

 

 

Kristof Dhanens

Communicatieman bij Mediaraven vzw. Freelancer online communicatie met I Like Media. Voornamelijk voor overheid en non-profit.
arrow