Trending Now

Social overview: December 2015

We doen het nog een keertje. Terugblikken op 2015. En dan nooit meer. Beloofd. Voor al wie door een stevige kater na het feestgedruis misschien wel met gaten in zijn geheugen zit en vergeten is dat er ook in december nog heel wat opmerkelijke social media facts & figures te rapen vielen. Ik zet ze naar goede gewoonte nog even op een rijtje.  🙂

1. Een jaaroverzicht, iemand?

December is traditioneel de maand van de jaaroverzichten. Voor wie er eentje gemist zou hebben, lijst ik ze hier nog eens op:

  1. Facebook Year in Review
  2. Google Zeitgeist
  3. YouTube Review
  4. Twitter in 2015
  5. Spotify’s year in music

twitter_2015_review

2. Facebookpagina’s niet meer publiek toegankelijk in België

Facebook lag in december andermaal in de clinch met ons land. Een vrij drastisch gevolg daarvan was dat je sindsdien ingelogd moet zijn op Facebook om facebookpagina’s en profielen te kunnen zien. Een zege voor onze privacy? Of een maatregel die Facebook eigenlijk wel goed uitkwam? Immers: nu verplicht je nog meer de mensen om te registreren, wat Facebook meer gebruikers oplevert.

Wat er ook van zij: het duurde niet lang of de 20-jarige student Inti De Ceukelaire (jups, die man achter benjijeenpornomens.be) had een website in elkaar geknutseld die via een simpele proxyserver het probleem omzeilde. Welkom Belgbook.be!

belgbook_tommelein

 

3. Alle kleuren van de regenboog

Niet de regenboogkleedjes van K3, maar wel het regenboogshirt van Wel Jong Niet Hetero scoorde in december op Facebook. Nadat A.A.Gent-speler Benito Raman het stadion ‘Alle Boeren zijn homo’s’ liet scanderen, ontstond een storm van protest. Online én offline. Wel Jong Niet Hetero daagde Raman sportief uit.

screenshot-www.facebook.com 2016-01-06 00-00-13

Ook de ‘boeren’ van Club Brugge namen het sportief op, trouwens, en lanceerden een Facebookevenement ‘Snookeren met Benito Raman’ op 7 februari. De dag dag AA Gent tegen Brugge speelt. ‘Want de kans is toch klein dat Raman dan al weer mag spelen’, klinkt het.

 

4. Meer edgerank voor Twitter?

Voor Twitter was 2015 een jaar vol veranderingen. Het favorieten-sterretje moest eraan geloven, de 140-karakterlimiet voor privéberichten werd afgeschaft, Periscope zag het levenslicht… En nog weten ze van geen ophouden daar. Eerder dit jaar kregen we al een ‘terwijl je weg was’-functie, en nu testen ze blijkbaar ook een niet-chronologische newsfeed. Straks zouden we nog gaan denken dat ze Facebook willen nadoen?

 

5. Minder SMS, meer sociale media met oudjaar

Weet je nog? In onzen tijd ging het netwerk van de providers plat met oudejaar en kon niemand nog sms’en. Gelukkig sturen we al een paar jaar na elkaar minder sms’en met nieuwjaar en dat allemaal ten voordele van de mobiele berichtendiensten Facebook Messenger, Snapchat, Instagram en WhatsApp. Of toch niet? Want net op oudjaar kreeg WhatsApp te maken met een serieuze storing. Dju, toch weer kapot :s.

Op basis van nieuwsberichten van de voorbije jaren kon ik deze grafiek samenstellen:

Bronnen:

 

 

 

Kristof Dhanens

Communicatieman bij Mediaraven vzw. Freelancer online communicatie met I Like Media. Voornamelijk voor overheid en non-profit.
arrow