Trending Now

10 Mac apps voor een social media marketeer

Je zou kunnen denken: “Een clickbait titel op VLCM? Echt? Dat kan beter PJ”. Maar ik vind het handig om van andere community managers te horen hoe zij de dag doorkomen en vooral welke tools zij daarvoor gebruiken. Vandaar dat ik deze topic wil aftrappen met mijn eigen lijstje. Ik ga niet praten over Chrome, Skype of Twitter for Mac. Dergelijke tools lijken me evident. Ik heb het over andere handige tools die misschien niet iedereen kent én betaalbaar zijn voor elk type community manager met een Mac ter beschikking.

1. PixelmatorApp Store linkFilmpje – 26,99 €
Een goede beeldbewerking tool is volgens mij toch wel essentieel voor een community manager. Zeker als je weet hoeveel verschillende formaten elk kanaal wel hanteert. Photoshop is degelijk en professioneel, maar duur en heel uitgebreid voor kleine klusjes. Daarvoor gebruik ik Pixelmator. Zie het als een stripped down versie van photoshop die tevens een pak sneller en efficiënter is. De echte hardcore beeldbewerkers kunnen ook GIMP (gratis) gebruiken, maar deze heeft wel een vrij hoge leercurve.
Tip voor pro’s met een Photoshop achtergrond: Alle functies zit ergens anders verstopt, maar de shortcuts zijn vrij gelijkaardig.
Tips voor de beginners: Pixelmator heeft een aantal goede tutorials op het web om snel aan de slag te gaan.
Pixelmator
Source screenshot: http://www.pixelmator.com/

2. LibreOffice – Gratis en open source
Heeft een klant of online marketing manager een state of the art contentkalender in .xls formaat gestuurd die je maar niet open krijgt of er uitziet als een raar samenhangsel van kolommen? Of krijg je dit bestand wel geopend in Numbers, maar converteert die helemaal verkeerd naar .xls? Interoperabiliteit tussen Microsoft en Apple software is nogal tijd een spreekwoordelijke ‘pijn aan de poep’. Als je geen Microsoft Office pakket hebt omdat je een beginnende community manager bent en geen illegale software wil downloaden, kan LibreOffice zeker helpen. Werkt voor zowel Excel als Word files. LibreOffice heb ik dus niet uit gemak, puur uit noodzaak. Ook handig voor analytische tools die enkel exporteren naar .xls bestanden of voor het transponeren van tabellen voor je Keynote presentatie of e-maillijsten zonder veel gedoe.

3. Mailbox (beta) – Filmpje – Gratis maar bèta met beperkte uitgave
Kom het jou soms ook voor dat een e-mail van een klant ergens blijft hangen?  Je hebt de e-mail gekregen op een druk moment maar je hebt er wel op geklikt waardoor die als gelezen stond en verdween in je mailbox en dus ook uit je geheugen? Of heb je een mailbox met 3000 ongelezen mails die intern een klein OCD mannetje doen wenen? Dan is Mailbox voor jou. Gelezen is niet genoeg, jij moet archiveren. Een niet prioritaire mail kan je instellen om opnieuw te verschijnen op een ander moment. En met de ingebouwde Inbox Zero mindset komt de mentale rust weer helemaal terug. De search functie daarbovenop is zeker ook niet mis. Goed voor wanneer diezelfde klant refereert naar die e-mail die hij of zij al maanden geleden had verstuurd.

BONUS: Ik heb nog één bètacoin die ik mag uitdelen aan één van jullie. Die persoon krijgt dan opnieuw 3 bètacoins, die hij of zij opnieuw kan doorgeven. Et voila, bèta voor iedereen.

4. 1passwordApp Store LinkFilmpje – €30,99 én vandaag (27/08) voor 8,99 €
Je hebt al 50 paswoorden voor persoonlijk online gebruik en die van je klanten kan je met moeite onthouden. Geen zorgen, 1Password zorgt dat alles te bereiken valt. Maak automatisch beveiligde paswoorden aan en bereik alles met één password op desktop en mobiel. En herinner je jezelf nog die Heartbleed Bug die iedereen teisterde? 1password is niet SSL-gebaseerd, en maakt het makkelijk om alle paswoorden snel te veranderen én nadien opnieuw met je klant te delen. Zoenen en bloemen voor de Community Managers met 1password.
1Password
Source screenshot: https://agilebits.com/onepassword 

5. Flux – Gratis voor Mac OSX
Een werknemer die community management doet staat bij de dienst preventie en bescherming ingeschreven als ‘beeldschermwerker’. En wanneer je doorwerkt in een donkere ruimte worden je ogen snel vermoeid. Flux past aan de hand van het uur van de dag de felheid en kleur van je scherm aan om toch te kunnen werken zonder je ogen te forceren. Niet alleen een handig tool, maar ook eentje die op heel wat onderzoek is geënt. De preventiedienst en uw slaappatroon dankt u, Hans Anders moet maar wachten.

6. Bartender – 11,77 € + TAX
Weet je wat handig was bij een Mac? De menu bar, die grijze balk bovenaan die notificaties geeft van je belangrijkste applicaties. Weet je wat nu niet meer handig is? Diezelfde menu bar. Waarom? Elke geïnstalleerde applicatie wil een icoontje op die balk waardoor je volledig het overzicht verliest. Terwijl ‘Twitter for mac’-notificaties in de menubar keihandig zijn moet je vaak zoeken waar nu weer stond. Bartender geeft je zelf de mogelijkheid om icoontjes te verstoppen en naar voren te plaatsen zodat je nooit meer moet zoeken naar de notificaties die jou aanbelangen. Gebruik dus het nuttige en laat de onnuttige iconen die je niet kan verwijderen dan maar verdwijnen achter een elegant strikje van Bartender.

7. Reeder 2App Store link – 8,99 €
Voor de power users van RSS feeds raad ik vooral Reeder 2 aan, een offline RSS feed reader die me doet denken aan een vlote e-mailclient. Het valt te integreren met de meeste webbased RSS readers, maar dan inclusief gestures en aanpasbare shortcuts voor de efficiëntie. Maar volgens mij vooral belangrijk door het makkelijke te delen van content naar sociale kanalen en e-mail. Elke dag opstaan is bij mij vooral m’n Reeder checken en zien wat er gaande is in de wereld. Voor de RSS/Alert beginners: Via Google Alerts kan je zoekwoorden ook instellen als een à la minute RSS feed om zo snel bepaalde boodschappen binnen te krijgen. Laat de content naar jou komen.

8. Blogo – Link – Link 2 – 13,99 € (= inclusief 50% korting)
Het is fout om te denken dat elke community manager blogt, maar het is vaak een deel van het takenpakket. Als je last hebt van meerdere blogs en slechte internetverbindingen is werken in de browser een hel. Vandaar dat Blogo je ook toelaat om offline te schrijven, connecteert voor de drafts met Evernote en heeft een Chrome Extension die links naar je blogo automagisch doorstuurt. Foto’s kan je gewoon slepen en editen in Blogo zelf. Awesome. Het enige nadeel is dat je voldoende ‘admin’ rechten moet hebben om Blogo te gebruiken en ze zijn nog volop bezig met integratie met bv. Tumblr en andere platformen. Voorlopig dus enkel nog WordPress blogs. Gelukkig snappen ze dat bij Blogo en geven zij daarom 50% korting.
Blogo
Source screenshot: http://www.getblogo.com/

9. Snappy appApp Store Link – Deze maand gratis
Of je nu aan het bloggen bent en informatie van verschillende bronnen aan het bekijken bent, of een screenshot heel snel wil delen met een klant dan ga je fan worden van Snappy. Creër je eigen shortcut, sleep een kader rond de content en de screenshot komt tevoorschijn. Dubbelklik en hij is weer verdwenen. Je kan de screenshot ook saven of makkelijk delen op Facebook. Kleine tool, maar soms heel handig. Gedaan ook met heen en weer pingpongen tussen een e-mail met facturatiegegevens en een factuur.

10. Adium – Gratis en Open Source
Een community manager is nooit alleen. Ik chat nog steeds veel met mijn teamgenoten en onze internationale community en net voor die taak zweer ik bij Adium. Bundelt al m’n chats samen (Facebook en Google Hang Outs) en je kan je berichten zelf encrypten. Take that NSA. Het nadeel? Het aanvaardt geen iMessage. Wel altijd leuk om je ICQ of MSN boven te halen en op bezoek te gaan bij je internetverslaving roots.

Ik kan nog even blijven doorgaan over PDFtoolkit+ om PDF’s samen te voegen of  The Unarchiver voor al die rare gecomprimeerde bestanden, maar dat is al verder van de CM z’n bed. Heb ik zelf nog iets gemist of is er een tool die ik zeker moet geprobeerd hebben? Laat het me weten en ik ga ermee aan de slag.

Source header: All rights of logos reserved to Pixelmator, LibreOffice, Mailboxapp, 1Password, Snappyapp, Blogo, Reeder, F.Lux, Bartender and Adium.

Discussion

 1. Chris Demeyere

  Héél goede lijst. Zelf gebruik ik LastPass als paswoordmanager. Goed alternatief voor 1password. RSS doe ik via Digg Reader, wat een pure Google Reader clone is.

  Nog een handige tool is Pocket. Die kan je via IFTTT zo instellen om alles met een bepaalde hashtag ook rechtstreeks in een Google spreadsheet te stoppen. Héél handig voor curated content

  1. Pieter-Jan Pauwels

   Bedankt Chris! LastPass en 1Password liggen inderdaad dicht bij elkaar. Misschien is LastPass dan nog handig voor de beginnende Community Manager die dergelijke systemen wil proberen, net omdat het gratis is. Zelf heb ik het nog niet gebruikt. Digg Reader is goed, maar browser based, dus niet echt een Mac App. The IFTT functionaliteit daarbij vind ik ook wel aangenaam.

   Pocket is eveneens eentje die ik veel gebruik, maar ook enkel browser based? Merci voor de heads up over Pocket en IFTT, die functionaliteit ga ik zeker ook checken.

   EDIT: Pocket heeft ook een gratis Mac App: https://itunes.apple.com/app/pocket/id568494494?ls=1&mt=12. Awesome!

 2. Vromant

  Goeie lijst, PJ.
  Mijn toevoegingen:

  – Pocket (artikels saven en later lezen. Webapp of macapp)
  – Delicious (oldskool maar goed om eigen links te bewaren en te taggen)
  – Evernote / OneNote (nu ook voor Mac): notities notities!!!£
  – LICEcap (http://www.cockos.com/licecap/): animated gifjes recorden vanop uw screen (handig voor dingen uit te leggen)
  – Airmail voor je mails. 2 argumenten: swipen om te archiveren en de knop “send & archive”.
  – Skitch: screenshots en blurren en pijltjes toevoegen

  1. Pieter-Jan Pauwels

   Cool, LICEcap kende ik nog niet. Voor owned videocontent gebruik ik GIFBrewery en YouTube heeft zijn eigen middeltjes om rechtstreeks GIF’s van filmpjes te maken. LICEcap ga ik ook eens proberen. Met al die inspiratie hier in de comments kan ik al een nieuwe blogpost schrijven.

Comments are closed.

arrow